gatsVallivana Murgui: “ Cal col·laborar amb les protectores que treballen a la nostra zona per tal de portar a terme un Pla de Control i Cura de les colònies de gats de la nostra població”.

Segons la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, l’increment de sensibilitat social respecte a la protecció animal ha arribat a la formulació explícita com a objectius d’algunes associacions i ciutadans sensibles a la situació, la de garantir una bona convivència entre animals i persones que compartixen un mateix espai. Per a això es gestionen les colònies felines d’una manera controlada i cuidada, acabant així amb la problemàtica d’anys causada per la superpoblació d’aquests felins que tenim al nostre municipi.

El control humanitari de les colònies de gats és una proposta feta realitat des de fa anys en nombrosos països del món. Els bons resultats que reporten motiven cada vegada més a col·lectius de persones, associacions i administracions locals a adoptar aquest sistema com a única alternativa eficaç.

Per a la regidora de Compromís, la nova aproximació es basa en capturar-esterilitzar i soltar els gats a la seua mateixa ubicación per evitar que esta zona siga colonitzada per nous gats. Els gats així tractats són alimentats amb pinso sec, cosa que evita l’aparició d’olors i de malalties derivades de la malnutrició, són desparasitats regularment i vigilats per voluntaris que s’encarreguen de recapturar-los i tractar-los en cas de malaltia. D’esta manera s’evita el patiment de milers d’animals, es proporcionen condicions de vida digna i sobretot, s’aconseguix una convivència positiva, lliure de conflictes, entre gats i humans, a més de millorar les condicions d’higiene i salut. Els felins sociables són reinsertats en cases d’acollida o adopció.

Este nou enfocament descarta completament les reprovables i cruels pràctiques de persecució per part de persones cap a estos animals i sobretot del sacrifici col·lectiu en gosseres municipals, enfocament per una altra banda gens pràctic perquè els exemplars que són capturats i maten són ràpidament substituïts per uns altres, pel que els problemes i molèsties ocasionats pels xicotets felins no són en cap dels casos solucionats per este mètode.

Com a conseqüència de les nombroses colònies incontrolades de gats que es troben al nostre municipi, tant al nucli urbà com a les urbanitzacions, cal plantejar quina és la mesura més efectiva per poder acabar amb les molèsties ocasionades per la superpoblació de gats, males olors causats per la desnutrició i mala alimentació, males olors i mala imatge causats per la putrefacció dels cadàvers dels animals, males olors i molèsties causats pel marcatge, zoonosis… En definitiva, mala imatge sanitària i humanitària que acaba esdevenint motiu de conflictes constants entre persones proanimals i antianimals.

Per això, el grup municipal de Compromís ha proposat realitzar un cens de totes les colònies felines incontrolades que es troben al nostre municipi col·laborant amb les protectores de la zona i autoritzant els voluntaris que s’encarregaran del control i cura de les colònies mitjançant un carnet que garantirà que els voluntaris han sigut degudament formats per a tractar amb els felins.