bernat garcia
Bernat Garcia, regidor Compromís per Riba-roja.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va sentenciar el 27 de febrer de 2014 contrari al Dret comunitari l’Impost sobre Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), l’anomenat “cèntim sanitari”, que es cobrava com a impost indirecte en la venda d’hidrocarburs (gasolines, gasoils, combustible de calefacció, etc. …). La Sentència és aplicable en tota Espanya i l’Estat ve obligat a la devolució íntegra de les quantitats cobrades en excés.

Tot i que els particulars és difícil que puguen reclamar les quantitats pagades perquè s’han d’acreditar amb factures, l’Ajuntament –que compra amb factura- sí que pot fer-ho. Segons Compromís, l’ajuntament de Riba-roja de Túria té una despesa anual en combustible propera als 90.000 euros segons el pressupost de 2013, que suposaria una devolució d’uns 3.000 euros per any (90.000 € / 1’4 €/litro = 64.285 litres, si s’apliquen uns 4,8 cèntims de tram autonòmic per litre), i que en el període de reclamació (de 2010 a 2012) podria suposar una reembossament d’entre 6.000 i 9.000 euros.

Així mateix, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana (UCCV) està distribuint entre la ciutadania formularis per poder sol·licitar la devolució davant l’Agència Tributària. L’Ajuntament de Riba-roja hauria de posar impresos de reclamació a disposició dels veïns i veïnes del municipi a través de la Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) (c/ Pintor Benedito, 3. ADL) amb la finalitat de facilitar la tramitació als usuaris (empreses i particulars de la localitat) que volgueren tramitar esta petició de devolució. També es pot penjar este formulari de reclamació en la secció de la OMIC a la web municipal al costat de l’imprés general de reclamació (que per cert només hem trobat en castellà a la web) perquè qui vulga se’l puga descarregar.

Per tal que tot açò siga possible El Grup Municipal Bloc-Compromís per Riba-roja, per mitjà del seu portaveu, Bernat Garcia, ha proposat a l’Ajuntament que s’estudien les quantitats a reclamar i es veja la millor manera de fer-ho. Que a través de l’OMIC o serveis municipals d’informació es pose a disposició de la ciutadania formularis per sol·licitar la devolució i que estos formularis es pengen a la web de l’ajuntament.