vallivana murguiVallivana Murgui: “L’ajuntament i la biblioteca pública s’han d’anar adaptant als nous temps i implantar noves tecnologies que facen més atractiu i àgil el servei de lectura als estudiants i usuaris de la localitat”.

La regidora i portaveu municipal d’Educació de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, apunta que, els llibres electrònics constitueixen la tercera ona de desenvolupament de l’edició electrònica. Després de l’aparició d’obres consultables de forma remota o a través de CDROM i de les revistes electròniques, és el torn dels llibres electrònics.

En l’actualitat els usuaris de biblioteques i centres d’informació estan cada vegada més acostumats als recursos electrònics. El model de llibre estàtic, inalterable, físicament reproduïble, es trontollen davant l’espenta d’estes formes de comunicació i la desaparició de les barreres per al consum. Un fet determinant en este canvi el representa Google i el seu projecte Google Books, iniciat en 2004, amb el qual es pretén digitalitzar la producció bibliogràfica mundial i posar-la a disposició dels usuaris via web.

Segons Murgui, als països anglosaxons les grans beneficiàries de l’arribada del llibre electrònic han sigut les biblioteques públiques. Moltes d’elles oferixen la possibilitat de descarregar llibres electrònics: és suficient amb el carnet de la biblioteca per a descarregar des de la web els arxius, normalment en format EPUB i protegits amb DRM; ni tan sols cal eixir de casa. Estos llibres no sols poden llegir-se als lectors de llibres electrònics o e-readers sinó també en PCs corrents o dispositius mòbils amb l’ajuda del software adequat.

La regidora de Compromís continua afirmant que, les biblioteques que han afegit el servei de préstec de llibres electrònics han augmentat considerablement l’interès per traure’s el carnet de la biblioteca. Per a la biblioteca són una proposta atractiva, perquè a diferència dels llibres en paper, els llibres electrònics no es desgasten amb l’ús. Per als usuaris, els llibres electrònics també tenen els seus avantatges, com la possibilitat d’augmentar el tamany de la lletra, i a més li permet tindre’l en préstec i tornar-lo, sense necessitat d’acostar-se a la biblioteca. Les biblioteques fan servir els llibres electrònics com els de paper, és a dir, hi ha un nombre limitat de còpies i, si tenen èxit, cal esperar a la seua devolució per a agafar-lo en préstec.

Per tot açò des de Compromís s’ha proposat anar introduint poc a poc este nou format electrònic a la Biblioteca Municipal de Llíria, formar als treballadors per a la seua implantació i donar a conèixer als ciutadans este nou servei públic.