logoCVIEl Consorcio Valencia Interior (CVI) ha generat un forat econòmic de prop de 13 milions i estima una nova pujada per al 2014, tot i entrar menys fem a la planta de valorització i fer més reciclatge en origen.

L’Assemblea del CVI, formada pels 61 alcaldes o representants dels municipis del Pla Zonal VI, VII i IX, va acordar el mes de desembre, per majoria dels seus membres, plegar-se a les demandes de la concessionària i assumir uns sobre costos de 4,4 milions d’euros derivats del contracte de concessió d’obra pública subscrit amb l’UTE ECORED i que formen part d’eixe forat econòmic global de 13 milions d’euros.

Segons el portaveu de Compromís pel Camp de Túria i regidor de Llíria, Paco Garcia Latorre, la mala gestió feta des d’un principi en tot el procés de gestió i construcció de la Planta de tractament i valorització de Llíria i d’altres localitats, ha fet que els contribuents cada any paguen una taxa més elevada, tot i entrar menys fem a la planta i reciclar més en origen. Un fet que es contradiu amb la màxima del CVI de que “el que més recicla menys paga”. Afirmació totalment falsa en el cas del Pla Zonal que abasta les cinc comarques del Camps de Túria-Serrans, Racó d’Ademús, Foia Bunyol i Requena-Utiel.

De fet, el CVI ha acordat eliminar 2 plantes de transferència: Una planificada per a la Serrania i un altra per al Racó d’Ademús, segons ha confirmat la Conselleria de Medi Ambient, així com l’eliminació d’alguns Ecoparcs i la reducció horària de servei en altres. Un fet que no es compren quan al mateix temps, l’empresa concessionària reclama uns sobre costos de construcció de 4,4 milions als que l’Assemblea del Consorcio ha donat llum verda i que seran repercutits a tots els veïns dels 61 municipis del Pla Zonal.

Garcia no entén com en lloc de penalitzar a l’empresa ECORED per la demora en la construcció de la planta, prevista en 2 anys i que es va prolongar fins a cinc anys, com ara, els responsables del CVI la premien amb un pagament extra de 4,4 milions i a més li permeten deixar de construir 2 plantes de transferència en el Serrans i Racó d’Ademús, fet que provocarà que els serveis de recollida tinguen que desplaçar-se a la planta de Llíria o Caudete, amb el sobrecost que això suposarà per als municipis afectats en el servei de recollida i trasllat del fem a la planta. Quan abans, se centralitzava tot més prop del lloc d’origen del fem a tractar.

Al final, els contribuent i ciutadans afectats per la mala gestió d’este CVI tindran menys plantes de transferència, menys personal, menys hores de servei d’Ecoparcs i tindran que pagar un rebut molt més elevat en el propers anys.