muntanyaGarcía: “Llíria compta amb més d’un terç del seu territori dins de l’àmbit forestal i de muntanya, amb un gran valor paisatgístic, turístic i agrícola, que cal impulsar i posar en valor”.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, el darrer 25 d’octubre de 2013 es va crear l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya. Una entitat que ja compta amb més de 150 municipis adherits.

Esta associació, apunta García, vol donar veu als pobles i ciutats de muntanya i reivindicar les seues necessitats per evitar la despoblació, l’envelliment, l’abandó i la desertització d’estes localitats i dels seus conreus, així com procurar el manteniment i la millora dels serveis públics i infraestructures.

La iniciativa està oberta a tots els municipis de l’Estat, independentment quin tipus de municipi es tracte, i pretén crear un instrument àgil i eficaç per promoure la col·laboració i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els municipis de muntanya espanyols de cara al desenvolupament socioeconòmic d’aquestes zones tal com ve recollit en l’article 130 de la Constitució espanyola.

Esta associació pretén impulsar el desenvolupament d’una sèrie de municipis que s’han vist fortament afectats per la despoblació i esta iniciativa aposta pel futur de les zones de muntanya, mitjançant l’impuls de les activitats econòmiques que siguen respectuoses amb el medi ambient i que es comprometin a crear llocs de treball, preservant en tot moment els valors i formes de vida en estes zones.

Segons Compromís per Llíria, el municipi de Llíria compta amb més d’1/3 del seu territori dins de l’àmbit forestal i de muntanya, amb un gran valor paisatgístic, turístic i agrícola, un fet que fa interessant la pertinença a aquesta associació per poder participar en els objectius proposats per la mateixa en ares a desenvolupar iniciatives d’interès comú i de defensa per a tots els municipis de muntanya a través de l’impuls de polítiques específiques, a través d’accions concretes i normes necessàries, que protegisquen a les poblacions d’estes zones, així com afavorir que les ajudes europees abasten amb claredat a estos llocs i es facilite l’impuls de projectes que generen oportunitats.

A més, en el terme municipal podem trobar masies, alqueries, nuclis protegits, corralisses, recintes ramaders, arquitectura rural, agricultura típica mediterrània de secà, patrimoni històric protegit com poblats ibers, flora i fauna autòctona i singular, així com zones d’un alt valor paisatgístic que cal impulsar i posar-los en valor, afegeix el portaveu de la Coalició.

És per això que el Grup Municipal de Compromís ha proposat al Ple de l’ajuntament l’adhesió a l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya.