Compromís per Llíria reclama mesures urgents i econòmiques davant la plaga que afecta els pinars de la localitat

plaga_pinarsGarcia: “La Conselleria de Medi Ambient és la responsable de no controlar la plaga i ha d’assumir els costos que suposa el pla de xoc per controlar-la”.

La situació d’extrema gravetat que estan patint les masses forestals de pinar carrasco del municipi ha portat a la mort de multitud d’arbres durant 2013 i sobretot durant 2014, molts d’ells amb un temps de creixement superior als 30 anys. Fet que fa inajornable la presa de mesures i d’accions necessàries per combatre i minimitzar els efectes de la plaga que les afecta.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, “este fet és preocupant a les muntanyes de la localitat, sobretot a les zones de la Concòrdia, el Pedregós i Les Travesses en el terme municipal, així com a les zones verdes periurbanes de Sant Miquel, Santa Bàrbara i La Torreta”.

L’afecció és desigual, depenent de zones. Davant això, l’única opció de parar esta fulminant plaga és prendre les mesures tècniques de xoc disponibles, ja que durant esta tardor i hivern aniran eixint dels arbres afectats (pins que esgroguixen) molts milers d’insectes adults que aniran a parasitar a arbres sans encara que afeblits, que a data de hui són la immensa majoria donada la forta sequera que patim i la innegable afecció que sobre la vegetació causen els elevats nivells d’ozó troposfèric presents a la Comarca des de fa anys, la qual cosa es constata a través de les estacions de la Contaminació Atmosfèrica situades en la comarca.

Llíria és un dels municipis afectats i inclosos en l’Ordre 25/2014 de 29 d’octubre, de la Conselleria d’Infraestructures i Medi ambient, on es fan públiques les zones de la Comunitat on es declara obligatori i d’utilitat pública el tractament per al control de les plagues d’insectes perforadors que afecten a les pinedes.

Des de Compromís es denuncia que, el Consell, mitjançant esta Ordre, pretén obligar a ajuntaments i particulars a pagar el cost d’eradicar la plaga en les pinedes dels 100 municipis que s’han vist afectats, sent que la disminució pressupostària i la falta de recursos humans han deixat en evidència el sistema de control i vigilància de plagues. Havent d’actuar quan la plaga ja està incontrolada.

Davant esta deixadesa del Govern del PP, Compromís proposa fer un informe avaluant les afeccions i costos de controlar la plaga al terme de Llíria, reclamar les inversions necessàries i dotacions econòmiques al Consell per fer un pla de xoc i instar a l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (de la qual Llíria en forma part) a que coordine actuacions amb totes les administracions per tal de donar una solució urgent a este greu problema que pateixen els pinars valencians.

Arxivat en: Comarcal, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *