2 Mapa San VicenteLa Plataforma ha treballat en este tema des del principi  hem actuat. Així iniciàrem en març de 2013 una campanya de difusió del problema i búsqueda de solucions”, afirmen des de la SAB.

Al llarg d’estos dies s’està tornant o compensant l’excés d’IBI que es cobrà per les errorades cadastrals de més de 500 habitatges. Principalment de Sant Vicent, però també en avgda. 8 d’abril i en Montesano. Per una bona notícia  per als propietaris afectats. Encara que més tard del que l’ajuntament va anunciar, però a la fi ha acomplit.

La SAB ha publicat en la seua web informacions en multitud d’ocasions, han presentat mocions en el Ple per ajudar els afectats, han demanat explicacions i actuacions al govern municipal, han convocat reunions de veïns, han acudit a Cadastre per a parlar amb els tècnics, també al TEAR (Tribunal Económico Administrativo regional) per veure el criteri en cas de reclamació…, i després de més de 2 anys el problema va solucionant-se.

Al 2012 (consulta notícia)  es detectaren errades sobre el valor que Cadastre atorgà a diverses promocions d’habitatges. L’errada consistia en què es computaven com si foren habitatge àrees que no ho eren, terrasses o espais comuns d’ús esportiu, recreatiu o d’altres. La majoria dels habitatges estaven en Sant Vicent, però hi havia també a avgda. 8 d’abril i a Montesano. Segons els càlculs de la Plataforma, 511 cases, d’11 promocions.

L’IBI és un percentatge del valor cadastral.

Com a conseqüència, si el valor de la casa era més alt del que realmente era, l’IBI tambié. Segons els casos, es té el dret a la devolució d’una part de l’IBI dels últims 4 anys. En alguns casos, al voltant d’un 20% de l’IBI.

Quan ens entrevistàrem amb els tècnics de Cadastre, ens confirmaren que l’origen del problema era una errada inicial en la mesura. Els propietaris de las viviendas mai pogueren detectar-lo, ja que la resolució inicial sobre el còmput cadastral es facilità als promotors i/o constructors abans de vendre’s les cases. Les reclamacions, doncs, haurien d’haver-se facilitat en eixe moment”, expliquen des de la SAB.

L’Ajuntament no tenia ferramentes per a detectar eixa errada, ni n’era responsable, però finalment hagué d’implicar-se. També és cert que estes devolucions suposen una menor recaptació d’IBI, podem arribar a ser centenars de milers d’euros.