vallivana murguiMurgui: “L’ajuntament ha de prendre part activa en el manteniment del programa Erasmus i possibilitar esta experiència acadèmica als estudiants de la localitat”.

Allà per l’any 1987, el primer grup d’estudiants Erasmus va fer les maletes i es va embarcar en una aventura que ningú d’ells oblidaria mai. Pocs podien imaginar que, en uns anys, Erasmus es convertiria en el programa d’intercanvi d’estudiants més famós del món.

Segons la jove regidora de la Coalició Compromís a Llíria, Vallivana Murgui Ortega, el programa Erasmus es va iniciar en un moment en què Europa era encara un continent dividit. El programa s’ha convertit en un emblema per a l’educació transfronterera, així com per canviar la vida i obrir la ment de les persones. Com va dir l’escriptor italià Umberto Eco, el programa Erasmus ha contribuït a crear la vertadera “generació europea”.

Segons la regidora de Compromís, el programa Erasmus va fer les maletes i es va embarcar en una aventura que ningú d’ells anava a oblidar mai. Pocs podien imaginar que, en alguns anys, Erasmus es convertiria en el programa d’intercanvi d’estudiants més famós del món.

Malgrat tot açò, el passat 29 d’octubre es produïa un altre atac al sistema educatiu de l’estat espanyol i als interessos dels estudiants per part del ministeri dirigit pel senyor Jose Ignacio Wert. Amb indignació, ràbia i impotència rebien els estudiants Erasmus la decisió, firmada pel Ministre el mateix dia de la vaga d’educació del passat 24 d’octubre, de suprimir l’ajut del curs 2013/2014 als estudiants que no havien comptat amb la beca del MEC el curs anterior, és a dir, al voltant del 70% dels estudiants que participen en el programa de mobilitat més prestigiós del món. Decisió que va ser rectificada pel Ministre davant la mobilització estudiantil. Però que, tindrà vigència a partir del pròxim curs.

Per a Murgui, estes decisions, sumades a la reducció d’estes ajudes per part de la Generalitat en els darrers anys i la manca de convocatòria en el que portem de curs, es pel que resulta imprescindible la col·laboració municipal amb les i els estudiants llirianes i llirians que vulguen ser partícips d’aquesta experiència de trobament interior i gran aportació acadèmica i personal que resulta el programa de mobilitat Erasmus-Sòcrates, que es troba, increïblement, en greu perill d’extinció.

Davant esta situació, el grup de Compromís ha proposat al Ple que l’ajuntament incloga al seu pressupost una partida destinada a beques de col·laboració amb el Programa de Mobilitat Erasmus-Sòcrates adreçada als universitaris de la localitat que ho sol·liciten, amb una quantia de 100 euros mensuals i que l’ajut siga de universal.