vallivana murgui
Vallivana Murgui

Per a la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, “l’aplicació del Decret 113/2013 de la Generalitat Valenciana suposa un empobriment de les persones amb algun tipus de discapacitat usuàries de Residències i menys disponibilitat econòmica per a temes personals”.

La regidora de Llíria ha presentat al Ple de la localitat una proposta per tal de rebutjar l’aplicació d’este Decret, pel qual s’estableix el règim i les quanties dels preus públics a percebre en l’àmbit dels serveis socials. “Un decret que s’ha avançat fins i tot a la implantació per part del Govern Central, i que ha vingut a establir unes condicions econòmiques duríssimes, inassolibles en alguns casos, per a les persones amb discapacitat usuàries de centres i serveis, com és el cas del Centre Ocupacional de Llíria”, on ja s’ha comença aplicar el co pagament…

El problema està en que, segons la regidora, “alguns usuaris han començat a rebre des del 10 de desembre comunicació oficial sobre les quantitats a pagar, donant-se el cas que algunes persones del Centre Ocupacional de Llíria hauran d’aportar d’uns 80 fins a 300 € mensuals, fet que provocarà en alguns dels casos que queden automàticament expulsats del sistema per no poder pagar”. La qual cosa suposa un evident empobriment de les persones amb discapacitat i va frontalment en contra dels drets humans i dels objectius de la Llei 39 /2006, de 14 de desembre, de promoció de la Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència.

Murgui considera que, a més dels efectes esmentats, s’està posant en perill la sostenibilitat del sistema, i amb això la dignitat de les persones amb discapacitat ateses, els llocs de treball i l’activitat econòmica que es genera al voltant d’aquests centres als municipis i comarques on es troben ubicats. “Això degut a que, segons s’ha informat en algunes direccions territorials de Benestar Social, l’aportació dels usuaris estarà inclosa en les subvencions de la Conselleria de Benestar Social per a manteniment dels centres en 2014. Fins ara, aquesta aportació se sumava a la subvenció. Ara es va a descomptar, suposant una minoració en el finançament i significant que no es cobreix un 25 % del cost del servei en molts casos. O el que és el mateix, el tancament de centres i serveis”.