El consistori acorda programar exposicions, seminaris, conferències i altres activitats per rememorar l’arribada d’esta infraestructura ferroviària a la Capital del Camp de Túria.

Este 18 de juliol s’han complit 125 anys de l’arribada de la línia de via estreta a la localitat de Llíria provinent de València, l’històric “trenet”.

Per al portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, este mitjà de transport públic ha sigut un eix i un pol dinamitzador de l’economia local i de la mobilitat entre el Camp de Túria i el Cap i Casal.

Segons García, el “trenet”, ara convertit en la Línia 1 del Metro, ha viscut moments importants en la vida de molts ciutadans de les poblacions per on discorre, formant part de la memòria col·lectiva i constituint una eina de progrés i riquesa que va polaritzar els desplaçament de viatgers cap a la capital i de la capital als pobles, sobretot en dates significatives al llarg de la història com ara: el pelegrinatge al Monestir de Sant Miquel, la Romeria de Sant Vicent, el Certamen de Bandes de Música de València, les visites a la mar, els desplaçament de treballadors als seus llocs de feina, entre d’altres.

Esta línia de ferrocarril ha estat un element dinamitzador de les comarques del Camp de Túria i de l’Horta Nord fins a la Capital. Ha servit per vertebrar un eix metropolità de lligams culturals, socials, laborals i econòmics que cal seguir impulsant des de les administracions per a que, introduint les millores tècniques i humanes que calguen, continue donant un servei públic, eficient, de qualitat i sostenible que optimitze la mobilitat dels seus usuaris.

Des de Ferrocarrils de la Generalitat s’ha preparat una exposició commemorativa on es comptarà amb fons i material del que va ser la línia, com són plànols, fotografies, projectes ferroviaris que no es van executar, campanes, bitllets, etc.. que ens retrotrauran a l’època de les locomotores de vapor del segle XIX.

Davant esta efemèride, el Grup Municipal de Compromís va proposar al ple municipal que, l’ajuntament de Llíria, a través de la regidoria de Cultura, articule amb l’empresa pública de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana la possibilitat de fer una exposició monogràfica en la localitat sobre el “trenet”, la qual servisca per commemorar el 125é aniversari de la seua arribada a Llíria, així com organitzar al llarg del que resta de l’any 2013, una sèrie de seminaris, conferències o altres activitats que rememoren la importància de la vinguda d’esta infraestructura ferroviària, amb l’objectiu de que la ciutadania puga visualitzar i conèixer l’impacte i repercussió que el “trenet” ha suposat per a la memòria col·lectiva, cultura, societat i economia de la ciutat.

La proposta va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals al ple de l’ajuntament.