no-incineradoraGarcía: “Cremar el fem i generar dioxines no és la solució, cal avançar en el desenvolupament dels Plans Zonals i minimitzar la generació de residus en origen”.

Des de Compromís per Llíria, a través del seu portaveu i regidor a l’ajuntament, Paco García Latorre, proposarà al primer edil i als grups municipals del ple municipal, prendre l’acord que, ni per activa ni per passiva, es deixarà construir una incineradora en el terme municipal de Llíria.

La manca de solucions viables i planificació per part del Govern Valencià en la tramitació i construcció de les plantes de tractament previstes en el Plans Zonals de Residus per als milions de quilos de fem que anualment generem els valencians, ha obert de nou el debat sobre la incineració i sobre les possibles ubicacions de plantes incineradores.

Ara, apunta el regidor de Compromís, el nou Decret publicat al DOCV que actualitza el Pla Integral de Residus de la Comunidad (PIR), visualitza la incapacitat del Govern Valencià de donar una solució ecològica i sostenible al tractament dels residus i aposta novament per la valorització energètica mitjançant les incineradores. Una pràctica perillosa davant la qual grups ecologistes, sindicats, grups polítics i altres institucions socials han mostrat la seua oposició i han presentant al·legacions a través de la Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient.

García afirma que, una planta d’estes característiques no aportaria cap benefici econòmic a la població o a la comarca, i pel contrari, sí un augment de les dioxines que es pogueren generar en l’atmosfera per la combustió dels residus, ja que la incineració no és en absolut un procés net. Els efectes contaminants d’este tipus de processos són reals, inclús amb les més avançades tècniques d’incineració, produïx almenys dos resultats: fum i cendres que, donada la composició dels residus sòlids urbans, són més contaminants que en el seu origen per la seua alta concentració i per la seua composició.

Igualment, Compromís proposarà al Ple que els representants locals del consistori es posicionen en el Consorcio Valencia Interior perquè estes incineradores que vol implantar el PP no es construïsquen en el Pla Zonal del qual depén Llíria, així com que la Generalitat Valenciana abandone esta pràctica per les repercusions negatives que comporta.